Rivitaloyhtiö lämmitysjärjestelmäremontilla eroon öljystä

Rivitaloyhtiön lämmitysjärjestelmäremontti Kouvolan Kaipiaisissa, rak. vuosi 1987, 2 taloa, 10 asuntoa

Alkuaikaan taloyhtiön lämmitys hoitui 60 kW öljykattilalla, ja öljyä kului tuolloin yli 10 000 litraa vuodessa. Järjestelmää päädyttiin saneeraamaan, jotta lämmityskulut saataisiin alhaisemmaksi, ja alkuperäisen öljykattilan rinnalle valikoitui 20 kW ilmavesilämpöpumppu. Sittemmin öljyä oli palanut noin 3 500 – 4 000 litraa/vuodessa ja ilmavesilämpöpumppu oli kuluttanut sähköä vuositasolla noin 20 000 kWh.

Rivitaloon kaivattiin jälleen lämmitysjärjestelmäremonttia ilmavesilämpöpumpun tultua tiensä päähän. Costella Oy:n lämmitysjärjestelmäasiantuntija kartoitti lämmitysjärjestelmän tilanteen ja teki suunnitelmat järjestelmästä. Costella Oy maahantuo lukuisten valmistajien tuotteita, joten sen on mahdollista rakentaa kuhunkin kohteeseen sopiva yhdistelmä eri valmistajien laitteista. Tässä kohteessa päälämmönlähteeksi valikoituivat Atlantic ja Multiheater ilmavesilämpöpumput, yhteensä 40kW.

Öljylämmitys vaihtui tuttuun ja turvalliseen ilmavesilämpöön

Ilmavesilämpöpumput
Atlantic Excellia HP ilmavesilämpöpumpun ulkoyksikkö ja Multiheater EVI 25 monoblock ilmavesilämpöpumppu

Koska taloyhtiössä oli oltu hyvinkin tyytyväisiä öljylämmityksen ja ilmavesilämpöpumpun yhdistelmään, valittiin kohteeseen Atlantic Hybrid Duo Oil hybridilämpöpumppu, jossa öljypoltin on integroituna ilmavesilämpöpumppuun. Öljyn hinnan jatkuvasti noustessa ja valtionhallinnon linjausten myötä päätettiin kuitenkin luopua öljystä kokonaan. Tällöin luonteva valinta oli Atlantic Excellia HP ilmavesilämpöpumppu. Sen erityinen kompressori kykenee ottamaan lämpöä hyvin talteen -25°C asti, eikä sitä tarvitse sammuttaa edes -30°C pakkasellakaan. Kaikkein kylmimmällä säällä integroitu sähkövastus antaa portaattomasti apulämpöä tarpeen mukaan, täysin automaattisesti.

Multiheater EVI 25 lämmittää tehokkaasti kovillakin pakkasilla, ja EVI-teknologian ansiosta laite ei sammu pakkasella. Sen etuina ovat myös helppo ja nopea asennus, jolloin asennustyön kesto ei aiheuta juurikaan haittoja talon asukkaille. Lisäksi Multiheater EVI 25:ssa on hyvä teho/hintasuhde.

Aurinkokeräinvalmius varaajaan

Lisäksi asennettiin Austria Email 1 000 litran tasoitussäiliö, sekä 800 litran käyttövesivaraajat aurinkokeräin valmiudella. Austria Email WP SOL sarjan varaajilla voidaan hyödyntää aurinkoenergiaa heti lämpöpumpun käyttöönotosta asti, tai sitten lisätään aurinko mukaan myöhemmin. Näin aurinkoenergiaan on ainakin varauduttu järkevästi.

Jos aurinkoa ei heti oteta käyttöön, voidaan varaajan molemmat tehokkaat kierukat kytkeä lämpöpumppuun. Näin kuumaa vettä on koko varaajan tilavuus käytössä. Myöhemmin aurinkokeräimet voidaan kytkeä omaan alaosan kierukkaansa ja lämpöpumppu lataa ylintä kierukkaa.

Lämmityskaudella aurinko auttaa myös talon lämmityksessä, koska lämpöpumpun ei tarvitse tuottaa käyttövettä kuin se mitä auringosta ei saada. Näin lämpöpumppu voi hoitaa ensisijaisesti lämmittämistä paremmalla hyötysuhteella.

Hukkalämpö talteen

Varalämmönlähteeksi asennettiin edullinen ja energiatehokas ACV sähkökattila 36 kW + 10kW sähkövastus käyttövedelle. Järjestelmän laskennallinen yhteisteho 95 kW. Poistoilmalämpöpumppu Multiheater ECO 30 hoitaa käyttöveden kiertohäviöt, sekä pääosan käyttöveden lämmityksestä, pelkästään pannuhuoneen hukkalämmöllä.

Varma ja helppo kokonaisuus

Koko järjestelmää ohjaa Easy Control automatiikka, tällöin kohdetta voidaan tarkkailla ja säätää etänäkin, ja säädä mahdolliset hälytykset järjestelmästä sähköpostiin. Näin voidaan minimoida turhat seisokkiajat, ja järjestelmä on jatkuvan valvonnan alla. Vuosihuoltosopimus on taloyhtiölle helppo ja turvallinen ratkaisu ja tekee järjestelmän käytöstä entistäkin huolettomampaa.

Hallintapaneeli on selkeä ja etähallinnan ansiosta järjestelmä pysyy aina valvottuna

Taloyhtiön energiaremontti voidaan toteuttaa tarvittaessa pelkällä kuukausimaksulla ja kokonaan ilman suurta alkuinvestointia. Tällöin rahoituksen hoitaa Siemens. Laitteistoilla on tuolloin kahden vuoden täystakuu, sekä rahoitussopimukseen sisältyvä vakuutus koko sopimuskauden ajan. Mahdollisia ylimääräisiä kulueriä ei ole tarpeen budjetoida.

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme, meiltä löytyvät energiaa ja ympäristöä säästävät ratkaisut jokaiselle